Son zamanlarda sanat camiasında yapay zekanın yaptığı portrenin 432 bin dolara satılması ve Banksy’nin tablosunun 1 milyon sterline satıldıktan sonra kendini yok etmesi gibi birçok gelişme yaşandı. Bu gelişmeler, sanat dünyasında yaratıcı fikirlerin ve yeni nesil teknolojilerin kendini nasıl sattığına dair gerçekten ilham alınası örnekler. Peki, sürdürülebilirlik konulu farklı çalışmalara ne kadar önem veriyoruz?
Trump her tweet attığında şimşek çakan lamba ve dünya çapında meydana gelen depremleri ses-ışık olarak üreten lamba gibi tasarımlara sahip Parse/Error, Value of Water (Suyun Değeri) çalışmasında suyu metalaştırmış. Fransız sanatçı ve tasarımcı Parse/Error, bunun için iki farklı malzeme kullanmış. İlk çalışma için malzeme olarak buzu kullanmış ve geçici eserler yaratmış. İkinci grupta ise şeffaf reçineden yapılmış kalıcı parçalar yer alıyor. Görüldüğü gibi, yine bazı çalışmalar kendini yok ediyor ve kendi içinde bir çıkmaz döngü oluşturuyor.
Anlam olarak bu eserlere baktığımızda Parse/Error, distopik geleceğe işaret ediyor. Su, bir insani hak iken bu özelliğini yitirerek para ile alınıp satılan bir madde haline geldi. Alım gücüne göre insanlar, Türkiye’de Erikli veya Avrupa’da Evian su satın alıyorlar. Belki de gelecekte kaliteli suya sadece servet sahibi canlılar erişebilecek. Ayrıca çalışma, bu doğal hayat kaynağının özelleştirilip kaderinin nasıl şirketlere bırakıldığına işaret ediyor. Böylece, eriyip giden banknotlar ve altınlar şüphe duyduğumuz geleceğimize referans ediyor.
Parse/Error, Value of Water (Suyun Değeri) çalışmasıyla sanat dünyasındaki bu dönüşümü dinamik bir şekilde besliyor. Fransız sanatçı Parse/Error’un diğer yaratıcı çalışmalarına Behance profili ve Instagram paylaşımları üzerinden göz atabilirsiniz.