Diyelim ki bir şey alacaksınız, kime soruyoruz? Google it! Aradık sonuçlar geldi, ilk sayfa yani SERP (Search Engine Results Page) sayfası herkesin olmak istediği yer. Aradığınız kelimeye bağlı olarak ilk birkaç sonuç adv simgesi ile reklamdır. Reklamlı sonuçların birine tıkladığınız takdirde ise o site veya şirket bunun için Google’a belli bir ücret öder. İşte Google’ın bu reklam gelirinin tüm pazardaki payı önümüzdeki birkaç yıl içinde azalması bekleniyor. Google’ın gelir kaynağına daha fazla ortak olacak şirket ise bir e-ticaret şirketi. Kim bu e-ticaret devi dersiniz? Tabii ki şu anda pastada %12,9 pay ile söz sahibi olan Amazon!
eMarketer’e göre, Amazon’un bu yılki arama motoru reklam gelirinin 7 milyar dolardan fazla olması öngörülüyor. 2021’e kadar ise e-ticaret devinin Google’ın arama reklamlarındaki payından alarak arama pazarının yüzde 16’sını yönetmesi bekleniyor. Yani bu, büyük e-ticaret oyuncularının bir arama motoru haline gelmesi trendine işaret ediyor.
Raporda, Google’ın, ABD’deki Amazon’un 7.09 milyar dolar gelirine kıyasla, bu yıl ABD’de 40 milyar doların üzerinde arama reklam geliri elde edeceği belirtildi. Yüzdesel olarak arama motoru pazarının Google’ın yüzde 73’üne sahipken Amazon yüzde 13’üne sahip. Ancak, 2021’de Amazon’un ABD’deki arama motoru reklam gelirlerinin yüzde 16’sını kontrol etmesi bekleniyor. 2021 yılında Amanzon %16 pay ile 11.7 milyar dolar gelir sağlarken, Google’ın ise 50 milyar dolar gelirle %70’e gerileyecek.
Amazon’un marka harcaması daha da artacak çünkü reklam fırsatı artıyor
Son iki yılda, Amazon perakende markalarını sitesine çekmek için Madison Avenue ile otomatik reklam platformunu geliştirdi. Böylece reklamverenler, Amazon’da ürünlerini tanıtarak rekabet kosusunda iyi bir araca sahip oldular. Amazon bunu, insanların bir ürün aradıklarında karşılarına çıkan ve daha yüksek görünürlük sağlayan sponsorlu ürün reklamlarıyla sağladı.
Müşteri davranışlarında da bununla paralel bir değişim meydan geliyor. Örneğin, tam olarak ne istediğini bilmeyen birisi Amazon’a gidiyor ve arama motoruna “hediyelik” kelimesine yazıyor. Yani, daha önceden Google’da hediyelik ararken artık Amazon’da alacağı ürün yerine direkt hediyelik olarak arama yapabiliyor. Yine Google’ın hanesine bir eksi yazılıyor.
Catalyst ve ClickZ tarafından hazırlanan bir rapora göre, geçen yıl toplam arama ve satın alma faaliyetlerinin yüzde 15’i Amazon’da gerçekleşti. Bu yıl ise yüzde 22,5’e yükseldi. Araştırmaya katılanların yalnızca yüzde 50’sinden fazlası, arama yapmak, karşılaştırmak ve satın almak için Amazon’u ziyaret ettiklerini söyledi; bu yıl da bu oran yüzde 68’e kadar çıktı.
Google ve Amazon, bu rekabet algısından faydalanabilirler ve birbirine çelme takabilirler. Diğer perakendeciler tarafında ise Walmart, Kroger ve Target dijital arama sektöründe Amazon’u yakalamaya çalışıyorlar. Ancak eMarketer verilerine göre, Google için önemli derece bir tehlike oluşturmuyorlar.