Canlı yayın alışverişi, bugün online alışveriş bazında en hızlı büyüyen endüstrilerden biri. Özellikle ikinci sınıf kanallarda reklam aralarını meşgul eden aynı cümleyi 153 kere söyleyen kanal alışveriş programlarına aşinaysanız, muhtemelen canlı yayın alışverişi hakkında iyi bir fikriniz vardır.
Televizyonda göstermek ve izleyicilerin sipariş vermek için arama yapmasını beklemek yerine, canlı yayın alışverişi, perakendecilerin gerçek zamanlı olarak takipçilerine canlı video yayını sağladığı yeni nesil bir pazarlama kanalıdır. Canlı yayın, 2010’un ilk yarısında büyük bir büyüme alanıydı ve e-ticaret şirketleri bu yeni kanalı hemen fark edip yararlandı. Batı’da, Facebook Live satışları bir gelecek trendi, ancak Asya’da hali hazırda trend bir pazarlama kanalı.
Çin’de orta sınıfının büyümesi ve artan satın alma gücü ile Çinliler bu yeni platformda daha fazla para harcıyorlar. Kleiner Perkins’in 2017 raporuna göre, canlı yayının Çin’deki en kârlı pazarlama kanalı olduğunu ve gelirinin online oyun pazarından iki kat fazla. Televizyon, video, müzik ve radyo canlı yayın alışverişinin yanında cüce kalıyor.
Çin’de canlı yayın alışverişi başarısına katkıda bulunan iki temel faktör bulunuyor. Birincisi, Alipay, Alibaba ve WeChat Pay gibi online ödemeler yapmayı sağlayan mobil çözümlerin yükselişidir. Esasında güçlü bir ödeme çözümü olmasaydı, canlı yayın alışverişi bu kadar yükselemezdi. Diğer önemli faktör ise Çinli ünlülerin platforma katılımıdır.
Bu yeni hareketin en büyük oyuncusu Çin uluslararası teknoloji holdingi Tencent. WeChat’in sahibi Tencent, canlı alışveriş deneyiminde ödemeyi başarılı bir şekilde gerçekleştiriyor. Şirket, canlı yayın platformu Now Live‘a 294 milyon dolar yatırım yaptı. Büyük oyuncular arasında Huya ve kendi canlı yayın platformlarına yatırım yapan Huajiao da bulunuyor. Huya 75 milyon dolar yatırım yaparken, Huajiao 45 milyon dolar yatırdı. Son büyük oyuncu ise Alibaba.
Ana Fikir Liderlerinin (Key Opinion Leaders) Yükselişi
Fan Bingbing gibi ünlüler canlı yayın satışlarıyla birçok markayı aktif olarak tanıtıyor ve en çok dikkat çeken yer burası. Ancak, Çin’deki trend canlı yayın manzarası aslında üç farklı faktörden oluşuyor.
- Ünlüler
- İnternet Fenomenleri
- Mikro Influencer’lar
Alibaba’nın TaoBao Canlı Yayın Pazarı
Jack Ma’nın Alibaba Group‘u muhtemelen canlı yayın alışveriş yapbozunun en önemli parçası. Alibaba, çoğu canlı yayın perakende için tercih edilen platform olan Taobao pazarını elinde tutuyor. Taobao ve Tmall, 2017 yılında 17,7 milyar dolara ulaştı ve tüm ABD online perakende sektöründen daha fazla işlem hacmi üretiyor. Taobao ürünleri, şimdi ise Lazada, Shopee ve Amazon gibi çeşitli pazarlara yöneldi.
Bu Çinli online alışveriş sitesi, her 1 milyon yayın görüntüleme için yaklaşık 320.000 ürüne sahip. Yoğun sezonda ve Black Friday gibi dönemlerde, 3 milyar izlenmeye ulaşabiliyor. Aynı zamanda, yüksek dönüşüm oranına da sahip. Bu da TaoBao’yu canlı yayın pazarında bugün Asya’daki en önemli oyunculardan biri haline getiriyor.
Taobao, Çinli kullanıcıları küresel pazara bağlayan ShopShops gibi şirketlerle çalışarak güçlü bir kadroyu elinde tutuyor. ABD’deki perakende mağazaları, aslında Çinli tüketicilere ulaşmak ve tamamen yeni bir pazara girmek için ShopShops‘un hizmetini kullanabilirler. Bugün dünyanın en büyük büyüyen pazarlarından birine ulaşmak için büyük bir fırsat.
Bütün bunlar ne anlama geliyor?
Canlı yayın alışverişi, bugün Asya’daki en büyük trend ve hala büyümektedir. Daha fazla perakendeci, kullanıcıları etkileşime sokma ve onlara değer sağlama işini anladıkça, küresel pazar daha da gelişecektir. Perakendeciler, önümüzdeki on yılda bu dev dalgadan sarsılmak istemiyorlarsa bu trende dikkat etmeleri gerekiyor.